Fejjel a dalnak

Figyelmeztetés! Itten mostan némi vinnyogás következik - mindenfajta értelemben véve. Aki nem vevő az ilyesmire, vagy csak nincs kedve elrontani az amúgy legalább tűrhetően jó hangulatát, az most hagyja abba az olvasást.

Én szóltam...

Valamelyik nap ráakadtam egy cikkre a neten, ami listába szedte azt az 5 dalt, amit határozottan nem javasolnak meghallgatásra olyanoknak, akik frissen szakítottak. Mondjuk a tartalma nettó hülyeség volt, mert egyrészt csak gagyi, nyálas, friss zenéket szedtek csokorba, másrészt maximum egy 14 éves érzelmi szintjén lehetett megrázó a felsorolás. Viszont eszembe jutatta, hogy mióta Amanda (nevezzük így) szakított velem, milyen érdekes, új értelmet nyert néhány általam régóta ismert dal - és hát mit mondjak, nem volt valami felemelő reveláció. Főleg, hogy rám / ránk nézve bizonyos esetekben nagyon is találó zenék ezek. Úgy gondoltam tehát, hogy amolyan terápiás gyakorlatként - szembenézve a fájdalommal amit okoznak - magam is listázok 5 olyan dalt, amik úgy rendesen odabasznak. Ennél persze jóval több ilyen létezik, de most ezeket választottam.

5. Nine Inch Nails - That's what I get

A NIN-t amúgy is bírom, az industrial rockot is, igazából csak idő kérdése volt, hogy Trent Reznor valamelyik száma telibe találjon egy bizonyos életszakaszban. Megtörtént. Kár, hogy épp ez és épp most. ("Just when everything was making sense. You took away all my self-confidence.")

 

 

4. Madonna - The power of good-bye

Még gimis koromban volt ez nagyon menő dal és nyilván sokan érezték már azóta úgy, hogy hozzájuk szól. Immár én is közéjük tartozom. A melankolikus hangzás és szinte a teljes szöveg és refrén - esetemben (is?) - üt. Durván. ("You were my lesson I had to learn, I was your fortress you had to burn.")

 

 

3. Anastacia - Sick and tired

Ez pont tíz éve volt sláger. A kapcsolatunk még abban a szakaszban járt, amikor már összecsiszolódtunk, de még rengeteg minden előttünk állt, így reményekkel telve, optimistán és nagy szeretben tekintettünk a jövőnkre minden szempontból. ("Your heart is in a place I no longer wanna be. I knew there'd come a day, I'd set you free.")

 

 

2. Madonna - Jump

Igen, valószínűleg nem véletlenül tart ott Louise Ciccone, ahol. Egy (szubjektív) ötös listába két dallal is beférni  - ehhez nem nagyon van mit hozzáfűzni. Talán csak annyit, hogy ránk nézve ennek a dalnak a szövege is brutálisan és húsbavágóan nyers és találó. Az én szemszögemből nézve ő most valahogy túl jó ebben - sajnos... ("Life's gonna drop you down like the limbs from a tree. It sways and it swings and it bends until it makes you see.")

 

 

1. The Cars - Drive

Ahogy az egyik kedvenc sorozatom valamelyik epizódjában mondták erről a dalról: ma már nem csinálnak ilyen zenéket. Ebben lehet némi igazság. Kegyetlenül szomorú és nagyon mélyre húz. ("Who's gonna hold you down, when you shake? Who's gonna come around, when you break? You can't go on, thinkin' nothin's wrong.")