Summer in the city

 

Néhány előny és hátrány a fővárosi nyárral kapcsolatban.

Hártányok:

Meleg. Kilépek az utcára és az első másodpercben letaglóz a hőség, a harmadikban égetni kezdi a bőrömet a nap, az ötödikben pedig megjelennek az első izzadságcseppek rajtam. Mire egy utcasarkot sétálok már úgy ragadok, mint egy Technokolban feloldott Haribo. Póló-farmer kombónál tisztességesebb ruhába öltözni gyakorlatilag felesleges, hiszen nagyjából az ötödik perctől kezdve úgysem hiszi el nekünk senki, hogy a rajtunk levő szettet nem a Vöröskereszt ruhaosztásra szakosodott divíziójától szereztük - fél órája.

Szag. Én nem tudom miért okoz problémát egyes (nagyrészt hím) fajtársunk számára, hogy az Úr 2014-ik esztendejében ne árasszanak magukból penetráns bűzt. Nem bűn, ha valaki szagosabb az átlagnál, csak tessék akkor naponta kétszer fürdeni, meg az oldszpájsztól a zsivansiig bármit és mindent magukra locsolni a köz érdekében. És nem csak az oroszlánszagról van szó, de az a helyzet, hogy a meleg miatt megnövekedett kipárolgás okán érezni ám, hogy valaki mondjuk fél liter narancslével, vagy egy felessel (opcionálisan + császárszalonna + hagyma kombó) indította a napját.

Klíma. Vagy jégverem, vagy nem érezni a hatását, vagy csak nincs kipucolva / fertőtlenítve - amire persze csak két nappal később jövök rá, mikor influenzás tüneteket produkálok hála a kis legionella baciknak. Ez egyébként 90%-ban a BKV járatain viszonylatain szokott előfordulni, mivel az a harmadik leggyakoribb klimatizált hely, ahol megfordulok, de a legkevésbé karbantartott. Tömegközlekedve érdemes mindig figyelni a dohos, pápusztaira hajazó bukéra, ami a klímából árad és sosem jelent jót...

Előnyök:

Ruha. Illetve annak részleges hiánya - lányokon. Közismert természettudományos megfigyelés, hogy tavasszal valahonnan előkerülnek az addig talán téli álmukat alvó szép nők, akik nyárra csodálatosan kiteljesednek. Igen, ez az évszak a legális stírölés időszaka, amikor még napszemüveget sem kell feltenni ahhoz, hogy legeltethessük a szemünk egy-egy kitűnő perspektívát kínáló, kivillanó dekoltázson, hason, vagy épp combon. A magam részéről ugyanakkor a csupasz vállakat, bokákat és lábfejeket kedvelem leginkább.

Program. A jó idő sok szabadtéri időtöltéssel kecsegtet a fesztiválozástól a kertmozin át egészen az evésig - hiszen mennyivel kellemesebb dolog a szabad ég alatt vacsorázni egy kávézó terszán, mint lámpák által bevilágított, zajos és kajaszagú helyiségekben. Ha pedig épp valami sportesemény van (olimpia vb, eb), nagyon kellemes beszélgetős-szurkolós-ismerkedős szituációk kerekedhetnek az óriás kivetítők vibráló fényében.

Zivatar. Ez amolyan kattanás nálam. Kicsi koromtól fogva kedvelem a hirtelen nyári felhőszakadásokat és gyakran kint maradtam a kertben, hogy a lehető legközelebbről éljem át az ijesztő villámlást és dobhártyaszaggató dörgést. Talán a sok elektromos töltés, ami ilyenkor a levegőben van, valahogy engem is felvillanyoz. Vagy csak magával ragad az a döbbenetesen elemi erő, amit a természet képes produkálni. És ugyan ritkán fordul elő, de amikor az égi koncerttel együttjáró zápor is langyos, az igazán frankó dolog.